Dentmax Basından

Gömülü Köpek Dişi Tedavisi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Dentmax invisailgn
BLOG
ONLINE RANDEVU OLUŞTUR
Dentmax Online Randevu
Dentmax Menü

60 saniyede yeni gülüşünü gör!

Gömülü Köpek Dişi Tedavisi

Gömülü diş sürdürme tedavisi

İÇINDEKILER

Gömülü Köpek Dişi Nedir?

 

Köpek dişinin ağız boşluğuna çıkma vakti geldiği halde, Ağız boşluğuna süremeyip kemik içerisinde kalmasıdır. Genellikle 20 yaş dişlerinden sonra en sık gömük kalan dişler, köpek dişleridir. Bayanlarda erkeklere göre 2 kat daha sık gözlenirken, popülasyonun %2’sinde köpek dişleri gömük kalır. Gömük köpek dişleri, alt çeneye göre üst çenede 2 kat daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. %90 oranında tek taraflı gömük olurken, %10 oranında çift taraflı gömük köpek dişi bulunur.

 

Gömülü Diş Zararları

 

 

Komşu diş köklerini eritir: Yapılan bilimsel çalışmalar* 10-13 yaş arasında sürme doğrultusu yanlış olan köpek dişinin daimi kesici diş köklerini eritebildiğini gösteriyor.

 

*Ericson S, Kurol J. Longitudinal study and analysis of clinical supervision of maxillary canine eruption. Community Dent Oral Epidemiol. 1986;14:112–6. [PubMed] [Google Scholar]

Dentigeröz kist yapar: Gelişimsel veya inflamasyon sonucu oluşan iyi huylu lezyonlardır. 

*Tóth M, Adrienn B, Zsuzsanna S, Szilvia M. Dentigerous cyst in the mixed dentition. Fogorv Sz 2012;105:147-51. 

*Aher V, Chander PM, Chikkalingaiah RG, Ali FM. Dentigerous Cysts in Four Quadrants: A Rare and First Reported Case. J Surg Tech Case Rep 2013;5: 21–6.

Ağrı oluşumu: Probleme bağlı olarak gömük diş ağrısı oluşturabilir.

Shafer WG, Hine MK, Levy BM, editors. A textbook of oral pathology. 2nd ed. Philadelphia: WB Saunders; 1963. pp. 2–75. [Google Scholar]

 

 

 

Gömülü Diş Belirtileri nelerdir?

 

  • Simetriği çıkmış olmasına rağmen çıkamayan olmalıdır.
  • 12 yaşı dolmasına rağmen erimeye başlamamış süt köpek dişi kökü varsa
  • 12 yaşını doldurmasına rağmen çene kemiğinin dudak tafında (vestibul) köpek dişi kabartısının olmaması
  • 13 yaşı dolmasına rağmen düşmemiş süt köpek dişi varsa 
  • Damakta şişkinlik veya kabartı (Yüzeyel gömüklükte belirti verir)
  • Üst yan kesici diş eksikliği, üst yan kesici şekil bozukluğu, (Bazen)
  • Ön yan kesici dişlerinin seyrek olması veya yana devrilmesi
  • Süt köpek dişinin kökünün zamanında erimemesi
  • Süt köpek dişinin kemikle kaynaşması zamanında düşmemesi
  • Dudak damak yarıklı bireyler risk altındadır.

 

Gömülü köpek dişilerinin sebepleri nedir?

 

Eğer gömük köpek dişi damaktaysa (palatal): genetik faktörler ve doğuştan diş eksiklikleri daha etkiliyken; Eğer gömük köpek dişi yanak dudak tarafında (vestibül): Erken süt dişi kayıpları, diş – ark genişliği uyumsuzlukları ve çapraşık dişler daha etkili olmaktadır.

 

Vaktinden çok önce (normalde üst süt köpek dişleri: 12-13 yaşta alt süt köpek dişleri 9-10 yaşında kendiliğinden düşmelidir) çekilmiş süt köpek dişleri yer darlığı oluştururlar.

 

Süt dişlerin doğal düşme zamanına 1 yıldan daha az zaman varsa alttaki daimi dişin çıkması hızlanır; fakat eğer 1 yıldan daha fazla varsa üstündeki kemik sertleşeceği için gecikecek ve alttaki daimi köpek dişin gömük kalmasına neden olabilecektir.

 

Gömük Köpek Dişi Tespiti Nasıl Yapılır:

 

Ortodonti Uzmanı, gömük köpek dişlerinin tespiti için çektireceği periapikal röntgen, panaromik röntgen veya konik ışınılı bilgisayarlı tomografi ile rahatlıkla erken dönemde teşhis koyabilecek bilgi ve donanıma sahiptir. Erken teşhis her branşta olduğu gibi ortodontide de oldukça önemlidir. Çocuklardaki ilk ortodontik muayenenin üyesi olduğum Amerikan Ortodonti Derneği’nce 6 yaşından itibaren 7 yaşını geciktirmekten yapılması önerilmektedir.

 

Gömük Köpek Dişi Kendiliğinden Çıkar Mı? 

 

Hayır, çıkamazlar. Gömük köpek dişleri kendiliğinden çıkmadıkları için gömülü kalırlar. 

 

Köpek dişlerinin, üst yan kesici diş hizasına göre doğal yollarla yerlerini alabilme ihtimalleri:

 

Resim koy

 

Gömülü Diş Tedavisi yapılmazsa ne olur?

                 
                 
                 
                 

Köpek dişi vücuttaki en uzun ve en kuvvetli köke sahip diştir. Gömülü köpek dişi zamanla ağız boşluğuna çıkmak isterken başarısız olacaktır. Bu süreçte dayanıklı mine yapısı komşu süt ve daimî dişlerin mineye göre zayıf kalan diş köklerine defalarca çarpacaktır ve onları kaçınılmaz son olarak rezorbe edip eritecektir. Gömülü köpek dişi ortodontik tedaviyle ağız boşluğunda ideal anatomik yerine güvenle sürdürülebilme ihtimali varken maalesef ki geniş dişsiz saha meydana gelecektir. 

 

Ortodontik tedavi yapılmazsa, gömük köpek dişi dişsizlik tedavisi için implant veya protez gibi uygulamaları yapılmak istendiğinde ise engel olacaktır.  Gömülü köpek dişi düzeltme tedavisi pek çok vakada güvenle uygulanabilmektedir.

 

Gömülü diş tedavisi ile gömülü dişler sürdürülebilmektedir.

 

Gömülü diş tedavisi nasıl yapılır?

 

Gömük dişlerde en istediğimiz tedavi yaklaşımımız, erken teşhiş ve erken müdahaledir. Fakat, ortodontist muayenesi olmadan erken teşhis yapılabilmesi zordur. Yapılan en büyük yanlış ise ortodontik tedavilerin 12-13 yaşından sonra yapılabildiği yanılgısıdır.


Erken dönemde (7-11 yaş):

Yer kaybını ortadan kaldırmak için, ortodontik yer kazanma yapmaktayız. Uygun vakalarda bu işlemleri tüm dişlerin geriye alınması şeklinde yapabildiğimiz gibi (*distalizasyon) fotoğraf koy gibi çene genişletilmesiyle de yapılabilmekteyiz. Fotoğraf koy. Bu işlemleri invisalign şeffaf plaklar, damaklıkla yapabilmekteyiz. 

 

Gömülü dişlerinizin doğal haliyle sürmesi için önündeki engelleri kaldıran bir tedavi uygulayıp takibe almaktayız. Erken dönemde pek çok vakada süreci doğal yöntemle çözebilmekteyiz.

 

İleri dönemde (12+ yaş):

 

1-) Konum tespiti: Röntgen ile gömük diş tespiti (röntgen koy)

2-) Damaktaki gömülü köpek dişin ameliyatı: Kliniğimizde dişin çevresindeki yumuşak dokuyu yumuşak doku frezi veya lazer Fotograf koy ile hiç ağrınız olmadan kaldırıyoruz. Ulaştığımız gömük dişi klinik tabloya ve planlamaya göre kapalı veya açık diş sürdürme gerçekleştiriyoruz. Yani  gömülü dişin kapalı sürdürme işlemimizde ameliyat esnasında dişi doğrudan braketleyebiliyor veya gömülü dişin açık sürdürme işlemimizde braketlemeden üzeri koruyucu pat kapatabiliyoruz. Fotograf koy

3-) Doku iyileşmesi: 3 gün boyunca iyileşme için bekliyoruz. Pat uyguladıysak, çıkartıyoruz.

4-) Gömülü dişin sürdürülmesi: Dişinizi doğal yollarla veya ortodontik kuvvetle sürdürüp ağız boşluğuna çıkartmaya çalışıyoruz. Fotoğraf koy

 

Gömülü Köpek Diş Sürdürme Ameliyatı Zor mudur? (Button Operasyonu)

 

Hayır, bu uygulamayı lokal anestezi altında yapıp komple bir uyuşma sağladığımız için hiçbir şekilde zorlanmaz ve ağrı hissetmezsiniz.

 

Gömülü Köpek Dişi Ameliyatı Ne Kadar Sürer

 

Operasyon, yaklaşık dişinizin konumuna ve açısına bağlı olarak  5-45 dk arasında sürmektedir.

 

Gömük Köpek Dişi Sürdürülmezse Ne Olur?

 

Gömülü diş zamanında sürdürülmezse, yukarıda da detaylıca bahsettiğimiz istenmeyen sonuçlar doğurabilme ihtimali katlanacaktır. 12-13 yaşında dişin sürdürülebilme ihtimali ile 20-25 yaş arasında sürdürülebilme ihtimali aynı değildir. Yaş ilerledikçe, gömülü dişin sürdürülebilme ihtimali maalesef ki azalacaktır. Fakat yaşınız ne kadar ileri veya probleminiz ne kadar şiddetli olursa olsun ortodontiste, ortodontik muayene olmalı ve dişinizin sürdürülmesi için istekli olmalısınız. Kahraman Ortodonti ve Estetik Diş Kliniği olarak sizlere her zaman yardımcı olabilmek için yanınızdayız. Aksi taktirde, dişiniz mecburen çekime gidecek ve bir daha hiçbir protezde asla orjinali gibi hizmet edemeyeceği unutulmamalıdır.

 

Gömülü Köpek Dişi Sürdürülmesi Ne Kadar Sürer?

 

Gömülü dişinizin bulunduğu konuma ve pozisyonuna göre değişecektir. Süre açısından sadece gömük köpek dişinizi konuşacak olursak, bazı gömülü dişleri yaklaşık 2-3 ayda sürdürebilirken, bazılarını ise 12-18 sürdürebilmekteyiz. 

Tedaviye cevap veren yani sürebilecek olan diş, 3-4  ay sonunda kendini belli edecektir. Eğer kuvvet uygulanmasına rağmen 6 ayı geçmiş ve radyografisinde herhangi bir hareket tespit etmediğimiz diş varsa sürdürmekten vazgeçilip, cerrahi çekim uygulanmalıdır.

 

Gömülü Diş Varken Tel Takılabilir Mi?

Evet, gömülü diş varken tel takabiliyoruz. Hatta ortodontik uygulamalarımızın pek çoğunda zamandan kazanıp toplam tedavi sürenizi kısalmak için gömülü köpek dişi ile tel tedavisini kombine yapmaktayız. Bir yandan gömük dişinizin süreceği ideal yer oluşturulurken bir yandan da diğer tüm dişlerinizin ortodontik tedavisine devam etmekteyiz.

Gömülü Dişin Diş Dizisinde Yerine Yerleştirilmesi

 

 

Yorum Yazın
Dentmax Kullanıcı Profil Resmi
Tarihe Göre
Beğeniye Göre
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sizler Tarafından Sıkça Sorulan Soruları Aşağıda Derledik

1

1

Detay