Dentmax Basından

Diş Teli Çeşitleri: En İyisi Hangisi ?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Dentmax invisailgn
BLOG
ONLINE RANDEVU OLUŞTUR
Dentmax Online Randevu
Dentmax Menü

60 saniyede yeni gülüşünü gör!

Yazar:

Dr Fatih KAHRAMAN

Diş Teli Çeşitleri: En İyisi Hangisi ?

Diş Teli Çeşitleri: En İyisi Hangisi ?

İÇINDEKILER

Diş Teli Çeşitleri: Senin için En İyisi Hangisi?

Çapraşık dişlerinizin en uygun ortodonti tekniğiyle inci gibi sıralanabilmesi için diş teli tedavisi olmaya karar vermek üzeresiniz. Diş teli sonrasında harika görünen dişlerinizin sizleri inanılmaz mutlu yapağına eminiz.

Ortodonti tedavisi sonunda belki de şimdiye kadar ki kendinize vereceğiniz en anlamlı hediyeyi vereceksiniz: Özgürce gülümseme! 

Harika bir gülümsemeye kavuşabilmeniz için sizlere arasında seçim yapmanızın gerekeceği birden fazla diş teli çeşidiyle Kahraman Ortodonti ve Estetik Diş Kliniği İstanbul, Bakırköy’de ortodontik tedavilerinizi akademik ünvanlı ortodonti uzmanımız tarafından uygulamaktayız. Yapacağımız ortodontik ilk muayenenizin ardından sizin için en doğrusu ve iyisi olduğunu düşündüğümüz braket tipi önerisinde bulunmaktan memnuniyet duyacağız.

Ortodontik tedavide en yaygın kullanılan beş diş teli türünün tercih edilme nedenlerini bazı limitasyonlarını aşağıda açıklamaya çalıştık. Peki ya sizin braket tercihiniz hangisi olurdu? Yorumlara yazabilirsiniz.

Bizi instagram’dan ve Youtube’tan takip etmeyi unutmayın.

Tip 1: Metal Diş Teli ( Metal Braket )

Sıklıkla, “geleneksel braket” olarak da adlandırılan metal diş tellerinin iki temel bileşeni bulunur. Bunlardan birincisi, dişinize yapıştırılan ve tedavi boyunca yapışık durması istenilen gümüş renkli metal braket kısmıdır. İkincisi ise, bu braketlerin içerisinden geçen ve ortodonti uzmanlarının dişlerinizin hareketini sağlamak için şekillendirip dişlerinize uygulayacağı ideal basınç kuvvetini oluşturdukları diş teli kısmıdır. Metal diş telleri sıklıkla dişlerinizi ideal yerlerine getirmenin en hızlı  ve bütçe dostu ekonomiyi sunmalarından dolayı tercih edilmektedir.

Yaklaşık 100 yılı aşkın mazisi olan metal diş telleri ve braketlerinin eskiden hacimsel boyutlarının iri olmaları ortodontik tedavinizin çevrenizdekiler tarafından fark edilmelerine neden olmaktaydı. Diş tellerinin bu denli belli olması, tercih edenler için rahatsızlık oluşturmaktaydı. Fakat geçmişin aksine, günümüzde kullandığımız braket ve diş tellerinin boyutları ufaltılmış olup daha az dikkat çekmektedir. Yeni teknolojik gelişmeler, bilgilerimiz ve tecrübelerimiz ışığında artık metal diş telleriyle hem daha hızlı diş hareket sağlayabiliyor hem de diş hareketine bağlı hassasiyetin neredeyse gözlenmeyecek kadar azalttığımızı söyleyebiliriz. Metal braketler istenilen her renk lastik ligatürle kombine edilip kişiselleştirilebilmektedir. Her bir dişinizi istediğiniz renkle kombinleyebilmek, günümüzde metal diş tellerini gençler arasında oldukça popüler yapmaktadır.

 

Tip 2: Porselen Diş Teli (Seramik Şeffaf Braket)

Şeffaf braketler, bir zamanlar metal braketler karşısında oldukça popüler bir alternatif olmaktaydı. Çünkü porselen braketler, dişlerinize yakın renk ve dokuda seramik malzemeden yapıldığı için çevreniz tarafından ayırt edilebilmeleri oldukça zor olabilmektedir. Porselen braketleri sıklıkla diş rengindeki teflon kaplamalı diş telleriyle birlikte kullanmak daha başarılı bir kamuflajı sağlamaktadır. Bazı porselen braketler cam veya safirden de imal edilerek daha şeffaf ve natürel bir görüntü yakalanabilmektedir. Böylelikle metal braketler karşısında tek alternatif olarak sunabildiğimiz dönemlerde, neredeyse görünmez olan porselen diş telleriniz üstün bir estetik avantaj sağlayıp ciddi talep görmekteydi.

Şeffaf braketler günümüzde hala tercih edilebilmektedir. Metal diş tellerine karşı maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen invisalign gibi daha az fark edilmesi belki de en cazip olduğu konu olabilir. Fakat, ağız ve diş bakımı zayıfladığı anda gerçek dişlerin renklenmesi gibi porselen braketler de renklenebilmesi estetik özelliklerini sınırlayabilir. Geliştirilmiş porselenden üretilmelerine rağmen braketin kırılabilmesi tercih etmek isteyenler tarafından tekrar düşünülmelidir. Kırılmanın önüne geçebilmek için metal braketlere göre nispeten daha iri yapılmak zorunda olmaları, hasta konforunu sınırlayabilir. Bu nedenle tüm dişlere uygulamak yerine estetik açıdan daha göz önünde bulunan üst ön bölge dişlerine uygulanması daha çok tercih edilmektedir.

 

Tip 3: Görünmeyen Diş Teli (Lingual Braket)

Dişlerinizin arkasında yani, dil yüzeyine saklanan görünmez braketler ve diş telleri, aynı metal diş teli tedavisi gibi çalışmaktadır. İster metal ister porselen diş teli olsun, lingual braketler de tedavi etkinliği açısından geleneksel diş teli gibi tedavi etkinliği sergilemektedir. Tüm mekanik aksamın dişlerin arkasında saklanabilmesi birtakım avantajlar oluşturmaktadır. Bu avantajlardan en büyüğü ise gerçek bir gizlilik sunabilmesidir. Ancak ağız fazlaca açıldığında fark edilebilir olması, asla ön yüzeye yerleştirilen metal diş telleri kadar belirginlik oluşturmamaktadır.

Lingual braketler, birçok hasta tarafından pek kolay kabul edilemeyen birtakım limitasyonları da barındırmaktadır. Görünmeyen diş telleri, dişlerinizin arkasında saklandıkları için braketleri temiz tutabilmek, geleneksel metal braketlere göre daha zorlayıcı olabilmektedir. Ayrıca dişlerinizin iç yüzeyindeki braketlerin dil hareket alanında bulunması ilk başlarda konuşmanızı da önemli ölçüde etkileyebilir. Lingual ortodontik tedaviyi tercih eden hastalarda gözlemlediğiniz öğrenme – alışma eğrisi diğer tüm ortodontik tekniklere kıyasla daha zorlu olabilmektedir. Ağır ortodontik problemi bulunan hastalarda tüm ortodontik tedaviler daha uzun sürebileceği için görünmeyen lingual diş tellerinin tercihi bu hastalarda uygun seçenek olmamaktadır. Ayrıca, dişlerin arka yüzeylerinin anatomisi, ön yüzeylere göre daha değişken olduğu için lingual diş tellerinin üretim maliyetleri de diğer tekniklere göre daha yüksek olmalarını sağlar. Bu nedenle ortodontik tedaviye daha büyük bir bütçe ayarlamanız gerekmektedir. 

 

Tip 4: Kendinden Kapaklı Diş Teli ( Self Ligating Braket )

Geleneksel diş teline tedavisine benzer şekilde, kapaklı braketler sistemleri de temelde braket ve diş telini kullanırlar. Kendinden bağlanmalı, self ligating braketlerde diş teli braketlere geleneksel sistemlerde kullandığımız elastik veya metal bağlama teli (elastik ligatür veya ligatür teli) yerine bir tırnakçık veya kapakçık yoluyla tutturulur. Kapaklı diş tellerinde, bu nedenle besin birikmesi ve tel batması gibi istenmeyen etkilerin daha az olması beklenir. Ayrıca, ortodontik tedaviniz boyunca daha seyrek doktor kontrolüne gelmenizi sağlamakta ve diş hekimi koltuğunda oturma sürenizi ise daha azaltmaktadır.

Kapaklı diş telleri, metalden veya porselenden üretilebilmelerine rağmen her hasta için uygun olmayabilirler. Self ligating braket sistemlerinde sürtünmenin daha az olması toplam tedavi sürenizi kısaltabilirken, bazı ortodontik problemlerde başarılı bir ortodontik tedavi için tercih edilmemesi gerekir. Yani her hastaya uygulanamaz. 

 

Tip 5: Telsiz Ortodonti – Görünmez Şeffaf Plak – Invisalign (aligner)

Eğer harika dişlere kavuşacağınız ortodontik tedavi süreciniz boyunca ne yiyebilirim? Dişlerimi nasıl temiz tutabilirim? Gibi sorularınıza tam anlamıyla sizi mutlu edecek cevap istiyorsanız, sorunuzun cevabını bu kategoride braketleri gerçekten yenen görünmez şeffaf plak tedavisinde bulabilirsiniz. Invisalign şeffaf plak tedavisi boyunca, diş fırçalama ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenize gerek kalmayacaktır. Çünkü siz kendi başınıza, istediğiniz zaman  şeffaf plaklarınızı çıkartabileceksiniz.

İster geleneksel tel tedavisi olsun ister invisalign şeffaf plak tedavisi olsun, özünde tek bir amacı hedefliyoruz: Dişlerinizi hareket ettirmek.

Invisalign® şeffaf plak tedavisi, kendini kanıtlamış başarılı bir ortodontik tedavi sistemi olup dünya çapında bilinen en etkili görünmez şeffaf plak markasıdır.

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavinizi uygularken, diş teline göre konforunuzda herhangi bir endişe verici durumla karşılaşmazsınız. Şeffaf plaklarla yapılan damaklık tedavisinde, diş teli ve braket bulunmadığı için tedaviniz hiçbir zaman görünmeyecek ve braket kopması veya diş teli batması gibi durumlar gözlenmeyecektir. Ayrıca, diş teli sürtünmesine bağlı nadir de olsa gözlenebilen dudak – yanak tahrişi de olmayacaktır. 

Fiyat açısından bakacak olduğumuzda, yukarıda bahsettiğimiz hayat kalitenizi arttıracak eşsiz özellikleri değerlendirdiğinizde invisalign şeffaf plak tedavisi fiyatı ile diğer diş teli tekniklerinin maliyetinin birbirine yakın olduklarını söyleyebiliriz.

Ortodontik tedavi, kendi ağız ve diş sağlığınızın geleceğini garanti altına alabileceğiniz mükemmel bir yatırımdır.

Invisalign şeffaf plak tedavisinde de aynı diş tellerinde yapabildiğimiz gibi basitten karmaşığa kadar pek çok vakada ortodontik tedaviyi uygulayabilmekteyiz. Hatta çene ameliyatı (ortognatik cerrahi) gibi ileri düzey ortodontik tedavi hastalarında uygulayabilmemize rağmen her şiddetli ortodontik problemde invisalign şeffaf plak tedaviyi düşünmek uygun olmayabilir. Ayrıca şeffaf plaklar, dişlerinize kuvvet uygulandığı süreç boyunca hareket ettirebileceği için plaklarınızı günün 20-22 saati düzenli olarak kullanmanızı öneriyoruz.

Daha esnek ve yakınınızdakiler dahil pek çok kimsenin fark edemeyeceği bir ortodontik tedavi istiyorsanız, invisalign şeffaf plak tedavisi harika bir seçim olabilir.

Önemli not:

İster şeffaf plak ortodontik tedavisi olsun; ister diş teli ortodontik tedavisi olsun, tüm yapılması gereken işlemler ileri düzey ortodontik yeterlilik gerektiren tıbbi işlemler olup, bölgesel ve genel sağlığınız için kesinlikle alanında uzman ortodontist hekimler tarafından uygulanması gerekmektedir.

Türk Ortodonti Derneği:

• Bitmeyen ortodontik tedavilere veya istenmeyen sonuçlara katlanmak zorunda kalmamanız

• Kendi ağız ve diş sağlığınızın bütünlüğünü korumanız

• En önemlisi ortodontik tedavi olurken kendi dişlerinizi kaybetmemeniz için size ortodonti uzmanlarını önermektedir.

Ortodontik tedavi görmeye hazırlanan siz değerli hastalarımız, buradaki linki tıklayarak kendilerine en yakın ortodonti uzmanlığı bulunan onaylanmış diş hekimlerini bulabilirler. (Tüm Türkiye’deki ortodonti uzmanları bu linkte bulunmakatadır.) Arama sonucunda istediğiniz doktora ulaşamadıysanız mutlaka Türk Ortodonti Derneği’ni arayıp kesinlikle diş hekiminizin uzmanlığını teyit ettirmenizi öneriyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz diş teli çeşitlerinden hangisini isterseniz "DentMax" Kahraman Ortodonti ve Estetik Diş Kliniği olarak İstanbul, Bakırköy’de sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağımızı belirtiriz. 

Yorum Yazın
Dentmax Kullanıcı Profil Resmi
Tarihe Göre
Beğeniye Göre
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sizler Tarafından Sıkça Sorulan Soruları Aşağıda Derledik

1

1

Detay