Dentmax Basından

Diş Teli Nasıl Takılır? Ortodontik Tedavi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Dentmax invisailgn
BLOG
ONLINE RANDEVU OLUŞTUR
Dentmax Online Randevu
Dentmax Menü

60 saniyede yeni gülüşünü gör!

Diş Teli Nasıl Takılır? Ortodontik Tedavi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Diş Teli Nasıl Takılır? Ortodontik Tedavi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

İÇINDEKILER

Diş Teli Nasıl Takılır? Ortodontik Tedavi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle, eğer bu yazıyı okumaya karar verdiyseniz artık pek çok aşamayı geride baktığınızı söyleyebiliriz. Kendi ağız diş ve çene sağlığınıza yatırımınızdan dolayı ortodonti uzmanı Y. Doçent Dr. Fatih Kahraman olarak sizleri tebrik ederim. Diş teli tedavisi hakkında en çok merak edilen soruların başında diş teli tedavisinde beni neler bekliyor? gibi maceracı soru geliyor. Eğer sizde diş teli nasıl takılır? sorusunun cevabını arıyorsanız, size çok faydalı olacağım bu yazıyı okumadan diş teli tedavinize başlayıp, tellerinizi taktırmayın.

Şimdi rahatlayın! Mesleği yalnızca dişlerin konum bozuklukları ve çene problemlerini düzeltmek olan biri var. Ortodontistiniz! tüm dişsel ve iskeletsel taleplerinize çözüm sunabilecek en yetkin uzman diş hekimidir. Ortodonti tedavisine başlamayı düşünenler için aşama aşama nasıl diş teli takıldığından bahsedelim.

Diş Teli Taktırmadan Önce Yapılması Gerekenler:

En başta diğer tüm diş problemlerinizin tedavisine başlamadan önce dolgularınızı, çürüklerinizi yani kısaca tüm ağız bakımınızı tamamlayın. Bunun için genel diş hekiminden destek alabilirsiniz. Buradaki amaç ortodonti tedavisi öncesinde ağız hijyeni en iyi standartlara yükseltilmelidir. Çünkü örneğin mevcut dişlerde çürük varsa, tel tedavisi sürecinde çürüğe müdahale zor olabilir. Dolgu tedavisiyle problem büyümeden iyileştirilir. Diş eti problemi veya diş eti kanaması yaşıyorsanız, bu diş eti rahatsızlığınız tedavi edilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Diş taşı yani tartar şikâyetleriniz varsa temizliği tamamlanmalıdır. Aksi taktirde, braket dediğimiz küçük düğmeciklerin dişlere yapışmaz. Yapışmış gibi olsa da sık sık diş tellerinizin kopması veya düşebilir. Tedaviniz gereksiz yere uzayabilir.

Ortodontist ile ilk randevunuzda Nelere Hazırlıklı Olmalısınız?

Ortodontistiniz ile ilk muayenenizde, öncelik ağız içi ve dışı dişsel ve iskeletsel muayenenizin eksiksiz olması önemli. Çünkü başlangıçta herhangi bir aşamanın atlanması tedavi kalitenizi doğrudan düşürebilir. Bu nedenle dokularınızı etraflıca değerlendiririz. Sıklıkla problemin tekrar oluşmasını engellemek için sebebini ortadan kaldırmayı severiz. Mesela, en temele inen bir yaklaşımla, muayene esnasında yutkunma veya solunum alışkanlıklarınıza bağlı problem tespit edilebilir. Hatalı alışkanlığa bağlı problemi çözmek için, en başa dönüp ideal yutkunmayı öğrenirken kendinizi bulabilirsiniz.

Uzman Doktorunuz kapsamlı ağız içi muayenede gerçekleştirecektir. Dişlerinizin konumlarını detaylı inceler.  Dişlerinizin yalnızca gözle görünen kısımlarını değil, diş köklerinizi de incelemek için röntgenler kullanır. Böylelikle köklerinizin sağlığını ve ortodontik tedaviye uygulunuğunu yorumlar. Çünkü her diş kökü, ortodontik tedaviyi kaldırmayabilir. Eğer son 3 ayda çekilmiş bir röntgeniniz var ise, yeni röngene gerek kalmaz. Mevcut röntgeninizi değerlendirebilir. Diş teli tedavisine uygunluğunun değerlendirilmesi, olmazsa olmaz bir önem taşımaktadır.

Ortodonti uzmanı doktor, özel ortodonti röngeni olan sefalometrik röngeni inceler. Çene kemiklerinizin konumunu incelenmesi tedaviniz için hayati öneme sahiptir. Bu röntgende başınız yandan röntgen çekilir.

Lateral Sefalometrik röntgen ile alt ve üst çenenizdeki iskeletsel problemler ortaya dökülür. Sefalometrik analiz sonrasında çenelerinizin birbirine ileri - geri pozisyonunu değerlendirebilir. Ayrıca dikey yöndeki problemlerini tespit eder. sefalometrik analizde onlarca parametre incelenir.

Sefalometrik Ortodontik Analiz Nedir?

Sefalometrik analizi ancak ve ancak bir ortodonti uzmanı yorumlayabilecek yetiye sahiptir. Eğer ortodontik tedavi öncesi sefalometrik röntgen çekilmezse tedavi planlamanız sağlıklı olmaz. Planlamanız eksik olursa, tedavi sonunda başarısızlık kaçınılmaz olabilir. Unutmayın en pahalı tedavi 2. kez yapılan ortodontik tedavidir.

Unutmayın, Sefalometrik analiz tedavinizin kalitesini kesinlikle arttırır.

İhtiyaca göre posterior-anterior sefalometrik röntgen çekilebilir. Bu röntgenle üst veya alt çene darlığı probleminiz net olarak tespit edilecektir. Teşhisin tedavinin yarısı olmasıyla birlikte, doğru teşhis ise hızlı, etkili ve kalıcı ortodontik tedavi olmanızı sağlayacaktır. İleri düzeyde ortodontik diş ve çene bozukluğu olan bireylerde ise üç boyutlu tomografiden yararlanılabilir.

İskeletsel problem tespit edilirse, (çene darlığı, alt çene ileriliği, üst çene geriliği vb.) diş telinin yanı sıra çene tedavisi olmanız da gerekebilir. Ortodonti uzmanınız muayene esnasında sizlerle detayları paylaşacaktır.

Sizi daha iyi tanıyabilmek için, doktorunuz sizden özgeçmiş yani anamnez alır. Ailevi soy geçmişiniz ve genel sağlık durumunuz tedavi planı üzerinde oldukça yüksek bir öneme sahiptir.

Ortodontik tedavi planlamanız yapıldıktan sonra hangi yönteme karar vereceksiniz?

Bu aşamada ise ortodontistiniz sizlere:

·      Diş teli çeşitlerinden geleneksel metal tel tedavisi,

·      Şeffaf diş teli (Porselen, cam diş teli),

·      Lingual diş teli (lingual braket) veya

·      İnvisalign yani telsiz ortodonti olarak şeffaf plak (şeffaf aparey, aligner)

·      Ortognatik cerrahi ( ihtiyaç varsa)

hakkında seçenekler sunacaktır.

Ortodonti doktorunuz size, ağız diş ve çene yapınıza göre her bir tekniğin sizin için avantajlarını sunacaktır. Size düşen ise hangisini tercih edeceğinize karar vermek olacak.

Tedavi yöntemine de karar verildikten sonra, diş teli öncesi-sonrası için ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar ve video kayıtları alınır. Diş teli öncesi-sonrası karşılaştırma imkanını sunacak bu fotoğraflar oldukça önemlidir. Ayrıca ihtiyaca yönelik alt ve üst çeneden diş ölçüleri alınıp modeller oluşturulabilir.

Diş teli takılma seansında neler yapılır?

Ortodonti tedavisin bonding ( diş teli takılma) seansında dişleriniz temiz olmalıdır. ,Braketlenecek yüzeylerin kusursuz temizliğe ulaşması önemlidir. Bunun için, dişlerinizi diş pastası ile temizleyecektir.

İzolasyon için dudaklarınızı ve yanaklarınızı dişlere temas etmemeleri için ekartör ile uzaklaştıracaktır. Ekartör, hem sizin konforunuzu arttıracak, hem de dişlerinizi tamamen ortaya çıkaracaktır. Yerleştirilen tükürük emici izolasyonu sağlayacaktır. Çünkü ancak tükürüksüz, temizlenmiş ve durulanıp kurutulmuş dişlerde kusursuz diş-braket bağlanması elde edilebilir. Bu esnasda konuşmamalı ve pek hareket etmemelisiniz.

Diş teli direkt bonding ile nasıl takılır?

Braketler dişlere tek tek yerleştirilir. Özel bir alet yardımıyla konumları ayarlanır. Braket tabanına önceden konulan yapıştırıcı, özel bir ışıkla sertleştirilir. Önden arkaya doğru kesici dişler, köpek dişi ve küçük azı dişlerine braket yerleştirilir. 1. ve 2. azı dişlerinize tüp veya ortodontik molar bantı uygulanır. Ortodontik tedavide ağızda mevcut olan tüm dişler (20 yaş dişleri istisna) tedaviye dahil edilir.

Genellikle ilk seansta üst çene dişleri braketlenir. Takip eden birkaç seans sonrasında seanslarda alt dişlerin braketlenmesine geçilir. Her iki çenenin aynı anda braketlenerek tel tedavisine başlanması hasta için yıpratıcı olabilir. Dişlere yapıştırılan braketlerin slotuna diş teli yerleştirilir. Ortodontistiniz tele özel işlemler yaparak ilk seansınızı tamamlar.

Diş teli İndirekt bonding ile nasıl takılır?

Braket yapıştırma 2 şekilde yapılabilir. Direkt bonding (doğrudan yapıştırma) veya indirekt bonding (dolaylı yapıştırma). İndirek bonding sürecinde, ön hazırlık için alınan bir modelde braketler pozisyonlandırılır. Bu pozisyonlandırma geleneksel modelde olabileceği gibi, günümüzde bilgisayar ortamında geçekleştirilmektedir. Bir şablon yardımıyla doğrudan tek seferde dişlere transfer edilir. Böylelikle braket uygulama seansı oldukça kısa sürer ve tedavi daha konforlu başlamış olur. Hasta memnuniyeti üst düzeye çıkar. Fakat ekstra 1 seans daha yapılması gerekir.

Renkli diş teli nasıl takılır?

Braketlerin uygulanmasından sonra yerleştirilen diş teli, renkli lastiklerle ile tutturulabilir. Böylelikle diş teli renklere kavuşmuş olur. Hayal gücünüz kadar geniş her renkte diş teli yapabilmek mümkündür.

Diş teli ne kadar sürede takılır?

Diş teli takılma işlemi, direkt bondingte 20-40 dk arasında sürer. İndirekt bondingte (dolaylı yapıştırma) 5-10 dakikayı aşmamaktadır.

Diş teli takılırken acır mı?

Hayır, diş teli uygulaması can yakıcı bir işlem değilir. Uygulama esnasında rahatsızlık veya hassasiyet kesinlikle oluşturmaz.

Yorum Yazın
Dentmax Kullanıcı Profil Resmi
Tarihe Göre
Beğeniye Göre
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sizler Tarafından Sıkça Sorulan Soruları Aşağıda Derledik

1

1

Detay