Dentmax Basından

Diş Teli Tedavisi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler (Eksiksiz, Tam Liste)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Dentmax invisailgn
BLOG
ONLINE RANDEVU OLUŞTUR
Dentmax Online Randevu
Dentmax Menü

60 saniyede yeni gülüşünü gör!

Yazar:

Dr Fatih KAHRAMAN

Diş Teli Tedavisi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler (Eksiksiz, Tam Liste)

Diş Teli Tedavisi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler (Eksiksiz, Tam Liste)

İÇINDEKILER

Uluslararası standartlarda premium ortodontik tedavi hizmeti alabileceğiniz  “DentMax” yani Kahraman Ortodonti & Estetik Diş Kliniği’nin bu ayrıcalıklı dünyasına hoş geldiniz. Şimdiden söylebiliriz ki, geleceğiniz için en güzel yatırımlarınıza bir yenisini daha eklediniz!

Diş Teli ile Ortodontik tedaviniz boyunca ortodonti uzmanınıza bir dizi düzenli periyodik kontrolleriniz olacaktır. Daha sağlıklı gülümsemeniz için muhtemelen tedavi süresince beslenme ve ağız bakımı alışkanlıklarınızda bazı küçük değişiklikler yapmanızı isteyeceğiz. 

 

Diş Tellerinizi Yakından Tanıyalım. Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Aşağıda gördüğünüz grafikte diş teli ile ortodontik tedavide kullanılan geleneksel biyomekaniklerin isimlerini ve çizimlerini göreceksiniz 

 

 A. Ligatür: Ark teli (diş teli) her bir dişe ligatür (bağlayıcı) yardımıyla tutturulur. Ligatürler elastik veya sarımlı tellerlerden oluşabilir. B. Ark Teli: Dişlerinizin düzgünce hizalanmasını sağlayabilmek için ideal ortodontik kuvveti oluşturur ve ligatürler yardımıyla braketlerinize bağlanır. C. Braket: Braketler her bir dişinize doğrudan yapıştırılır. Ark teliniz, bir dizi braket tarafından yerinde tutulur. D. Molar Bant: İlave ortodontik kuvvet kontrolü için bazı azı dişlerinizin etrafına sarılan ve üzerinde metal braket bulunan bantlardır. E. Hook (kanca): Braketlerdeki veya molar bantlardaki kancalardır. Dişlerinizi nihai konumlarına getirmeye yardımcı olan elastiklerin takılması için kullanılırlar. F. Elastik: Elastikler, geçici süreliğine takılıp çıkartılabilen ve dişlerinizin alt çeneyle üst çene arasındaki adaptasyonunu sağlayabilmek için dişlerinize ilave kuvvet uygulayan materyallerdir.

 

Diş Teli Tedavisinde Ortodonti Uzmanımı Ne Sıklıkla Görmeliyim?

Diş tellerinizin yeniden programlanması için ortodontistinize yapacağınız ziyaretlerde, ortodontistiniz tedavinizin ilerleyişini, diş ve diş etlerinizin sağlığını değerlendirecektir. Sizin için en ideal süre öngörüsüne göre yeni nesil kapaklı braketlerle her 6-8 hafta arasında randevularınızı oluşturacaktır. Geleneksel eski tip diş tellerinde ise 4 haftalık kontrollerle kontrollerinizi gerçekleştirmelisiniz. Bu önemli bir konu olup, azalan klinik seanslarız ile değerli vaktinizden tasarruf etmenizi sağlar.

Diş Teli Tedavim Ne Kadar Sürecek?

Her hastada kendisine özgü spesisfik problemler barındırır. Bu sebeple tedavi süresi her hasta için farklıdır. Ortodonti uzmanınız Yrd. Doç. Dr. Fatih KAHRAMAN, tedaviniz başlamadan size tahmini bir tedavi süresi verecektir. 

Tedavinizin olabildiğince çabuk ilerlemesini sağlayacak beş ipucunu vermek gerekirse:

1. Her öğünden sonra dişlerinizi fırçalayın. Ayrıca dişlerinizi fırçalarken düzen olarak arayüz fırçası ve diş ipi kullanın. 

2. Ortodontik tedaviniz sırasında en az altı ayda bir veya bazı özel durumlarda doktorunuzun önerisi doğrultusunda daha sık profesyonel detertraj (diş taşı temizliği- tartar) yaptırın. 

3. Diş teli kullanan birey olarak, yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin. Sert, yapışkan, gevrek yiyeceklerden uzak durun. Yumuşak ve çiğnenmesi kolay yiyecekleri tercih edin. Eğer diş teli yerine şeffaf plak ile telsiz ortodontik tedavi oluyorsanız, su içmek dışında plaklarınızı çıkardığınızdan emin olun. Beslenmenizi tamamladıktan sonra dişlerinizi ve plaklarınızı iyice fırçalayın ve tekrar takmaya devam edin. Şeffaf plaklarınızı günde 20-22 saatin altında kalmayacak şekilde kullanın.

4. Başta kola, fanta, gazoz, sporcu içecekleri olmak üzere meyve suları, meyveli soda, gibi şekerli ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız.

5. Eğer doktorunuz belirttiyse, elastiklerinizi (lastik bantlar) önerdiği şekilde kullanın.

Bir de son olarak düzenli randevularınızı kaçırmayın.

 

Braketim Koparsa, Telim Gevşerse Veya Şeffaf Plağımı Kaybedersem Ne Yapmalıyım?

Braketiniz koptuğunda, teliniz gevşediğinde veya şeffaf plağınızı kırdığınızda veya kaybettiğinizde lütfen mümkün olan en kısa sürede bizi arayın. ( 0212 570 00 33, whatsapp: 0544drkhrmn) Kopmuş braket  dişiniz için doğru kuvvet uygulayamaz. Bu durum tedavinizi maalesef uzatabilir.

 

Tel Tedavim Esnasında Kısa Bir Süreliğine Tellerimi Çıkartıp Tekrardan Taktırabilir Miyim?

Önermiyoruz. Tedavinizin fonksiyonel aşamasında değilseniz, tellerinizi çıkarttırabilirsiniz; ama yine de şiddetle önermiyoruz. Çünkü stabilite sağlanamadığı için dişleriniz ve çeneniz hızla geri dönecektir. Tedavi sürenizi uzatacaktır. Ayrıca braketlerinizin tümünü çıkartılırken deforme olmaları kaçınılmazdır. Bu sebeple aynı braketlerin tekrar kullanımı mümkün olmamaktadır. Tedavinizin devamı için yeni braket setine ihtiyaç olacak ve dolayısıyla ilave ekonomik maliyet oluşacaktır.  

 

Ortodontik Tedavi Sırasında Rutin Diş Hekimi Kontrollerime Gitmem Gerekli Değil, Değil Mi?

Ortodontik tedavi sırasında ortodontistiniz haricinde, düzenli olarak diş hekiminize genel bakım kontrollerine devam etmeniz önemlidir. Diş hekiminiz rutin dental check-up  ve profesyonel diş temizliğinizi yapmaya devam edecektir. Ortodontik tedavi sırasında en az 4 – 6 ayda bir, diş telsiz halinize göre daha sıklıkla diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. 

 

Diş Tellerim Yara Yapar Mı?

Braketleriniz yeni takıldığında kısa süreliğine geçici bir rahatsızlık oluşturabilir. Tedaviye başlanıldıktan sonra ağız hijyeni ideal düzeyde tutulursa, ilk birkaç günde uyum sürecinde ortaya çıkabilen olası dudak-yanak içi küçük yaraların da önüne geçilmiş olur ve tamamen ağrısız bir süreç yaşanabilir. Eğer ortodontik tedaviye başladıktan sonra ağız içerisinde braketlerin tahrişlerine bağlı ufak yaralar oluşuyorsa da bu yaralar iyi bir diş fırçalamayla yaklaşık 1 hafta sonrasında kendiliğinde geçecektir ve bir daha tekrarlamayacaktır. Bir süre sonra diş tellerinizin varlığını bile unutacağınız zamanların olacağını düşünüyoruz.  

 

Diş Tellerim Ağrı Yapar  Mı? 

Her ortodontik tedavi kontrol seansından sonra tedavi tipine bakılmaksızın, yeni hareket planlamalarına ve dişsel hareketlere bağlı olarak hafif şiddette ağrılar hissedebilirsiniz. Bu tamamen fizyolojik bir olaydır. Korkulacak, endişelenecek bir durum yoktur. Eğer ağrı eşiğiniz yüksek ise bu ağrı hiç oluşmayabilir. Sizler de bu süreci minimal ağrıyla veya ağrısız atlatmak için ortodonti uzmanınızın verdiği, braketlerin üzerlerine uygulanan “ortodontik mumlar”dan faydalanabilirsiniz.

 

Gelecek Randevularım Ne Kadar Sürecek?

Ortodontik braketlerin dişlerinize yerleştirileceği tedavi başlama seansınız ve söküleceği bitim seanslarınız yaklaşık 45-90 dk sürecektir. Diğer seanslarınız ise ortalama 20 dk civarında olacaktır. Şeffaf plak kontorelleri ise sıklıkla 5 dk’dan daha kısa sürmektedir. Okulunuzdan veya işinizden kalmamanız için DentMax Diş Kliniklerimiz sizler için elinden geleni yapmaya çalışacaktır.

 

DİŞLERİNİZİ NE SIKLIKLA FIRÇALAMAM GEREKİR?

Tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi gıda tüketiminden hemen sonra istikrarlı şekilde dişlerimiz 2 dk. boyunca fırçalanmalı, arayüz fırçasıyla braketlerin arasına ve tellerin arkasına girilmelidir. Braketlerin ve tellerin çevresinde gıda artıklarının kalmadığından emin olunduğunda fırçalama işlemi başarılı sayılmaktadır.

Öneri olarak:

Evden uzakta olduğunuzda fırçalayabilmeniz için yanınızda bir seyahat diş fırçası ve küçük bir diş macunu tüpü taşıyın.   Eğer atıştırdıktan sonra şartlar gereği dişlerinizi fırçalama yapamayacaksanız hiç olmasa en az suyla ağzınızı çalkalayıp dişlerinizi durulayın. Böylelikle bazı yiyecek parçacıklarından veya içecek kalıntılarından kurtulmanız mümkün olacaktır.

 

Ne Tür Bir Diş Macunu Kullanmalısınız?

İçerisinde beyazlatıcı bulunmayan, T.C. Sağlık Bakanlığınca onaylı ve Florürlü diş macunu kullanmanızı öneriyoruz.

 

Ne Sıklıkla Diş İpi Kullanmalıyım?

Diş teli tedavisinde günde en az bir kez kullanmalısınız.

 

Diş İpi Kullanmayı Sevmiyorum.

Ortodontik tedavinizin başarıya ulaşmasında ağız sağlığını korumak için diş ipi kullanımı çok önemlidir. Diş teli kullanırken sadece diş fırçası kullanımı ile ağız hijyeni yeterli olmamaktadır.  Diş ipi kullanmak, diş fırçalarken fırçanızın tek başına ulaşamadığı kısımlara rahatlıkla ulaşmanızı sağlar ve mükemmel temizlik sağlar. Plak düşmandır. Diş plağı diş ve diş etlerinde hastalık süreçlerinin baş sebebi olduğu unutulmamalıdır.

 

Niçin Diş Fırçalamam Ve Diş İpi Kullanmam Bu Kadar Önemli?

Fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bakteri plaklarını ve yiyecek kalıntılarını uzaklaştırarak diş ve diş etlerini temiz tutar.  Dişlerinizde ve diş tellerininizin etrafında bakteri plağı ve yapışmış yiyecek kalıntıları temizlenmeden bırakıldığında, dişlerinizde çürükler, diş eti kabarmaları ve kanamaları, şiddetli ağız kokusu oluşur. Ayrıca istenmeyen kalıcı beyaz izler oluşabilir. İyi ağız hijyeni sağlamak, tedavi sürenizi en aza indirmeye yardımcı olur ve sağlıklı bir sonuca katkıda bulunur.

 

Manuel diş fırçası veya elektrikli diş fırçası?

Sizin için en uygun diş fırçasını kullanın. Fakat günde en az 4 kez ve her bir fırçalamanızın 2 dakika sürdüğünden emin olun! 2 ayda bir diş fırçanızı veya elektrikli diş fırçası başlığınızı değiştirin. Eğer fırçanızın kılları dağılmışsa daha erken değiştirmesiniz.

 

Ağız hijyenine yardımcı olmak için kullanabileceğimiz başka araçlar var mı?

Ağız hijyeninizi sağlamak için 3 kullanışlı yardımcı: 

Arayüz Fırçası İle Diş Teli Temizliği: 

Dişler arasında sıkışmış plak ve yiyecek parçacıklarının yerinden çıkarılmasında, braket ve diş tellerinizin üzerinde biriken kalıntıların giderilmesinde harika iş çıkartırlar. Ağız bakımının vazgeçilmez parçalarından biri olan arayüz fırçası diş ipinin ulaşamadığı yerleri temizler. Plak oluşumunu en aza indirmek için de kullanılması önerilir. Arayüz fırçasını tüm braketlerin 4 bir yanına ve dişlerin sınır kısımlarına sürmek suretiyle braket temizliğini yapın.

Ağız Duşu (Diş Duşu) İle Diş Teli Temizliği:  

Diş eti çizgisinin altını derinlemesine temizler ve zararlı bakteriler ile mücadele eder. Aynı zamanda yemek artıklarını nazikçe gidererek hedefe yönelik temizleme yapar. Ağız duşu günlük diş fırçalamaya harika bir tamamlayıcıdır ve diş eti sağlığını geliştirmek isteyen herkes için ideal bir tercihtir. Ağız duşu yemek artıklarının giderilmesine yardımcı olu

Florürlü Ağız Bakım Gargarası:  

Florürlü ağız bakım sularının kullanmı diş minesini güçlendirmekte ve kalıcı beyaz lekelerin önlenmesine yardımcı olmaktadır. 

Daha verimli diş fırçalamak için arayüz fırçanızı bir kapak florürlü ağız gargarasına daldırıp dişler arasında fırçalama yaptığınızda daha etkin florür korumasını sağlayabilirsiniz. Diş duşunuzda doğal su kullanmak yerine florürlü ağız bakım gargarasını tercih etmeniz dişler arasındaki bakterilerle savaşarak diş eti hastalıklarının en önemli nedeni olan plak oluşumunu azaltacak ve önleyecektir.

 

Diş Telleriyle Ne Yenir? İçilir?

Sağlıklı bir diyet vücuda ortodontik tedavi sırasında oluşan biyolojik değişikliklere maruz kaldığından destek olur. Ortodontik tedavi sırasında çeşitli sağlıklı, çiğnenmesi kolay yiyeceklerin tadını çıkarmanız teşvik edilir. Çorbalar, güveçler, güveçler, makarnalar, çırpılmış yumurtalar ve smoothie'ler iyi seçenek olabilir. Elma ve armut gibi taze meyvelerin tadını çıkarabilirsiniz, ancak ısırılmak yerine dilimlenmeleri gerekir. Benzer şekilde, sandviçler ve pizzalar da iyidir, ancak ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesilmelidir. Servis yapmadan önce mısır koçanını kesin.

Bu esnada hareketli fonksiyonel aparey kullanılması planlanıyorsa beslenme esnasında bu apareylerini çıkartılıp (sonrasında ise fırçalanarak tekrar takılmak şartıyla) eski beslenme alışkanlıklarına herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebilirler.

Diş teli bulunan gençler ise kola-fanta-gazoz (çoğaltılabilir) gibi asitli içeceklerden tercihen uzak durmalıdır.  Sert sayılabilecek gıdaların (simit, tost, pizza, lahmacun, dürüm, sandviç, hamburger, et v.b) ısırarak yemek yerine, küçük parçalara bölerek asitsiz içeceklerle yumuşatarak yenmesi; iri çekirdekli gıdaların (erik, zeytin vs.) ise çekirdeği çıkartıldıktan sonra tüketilmesi önerilmektedir.

Ortodontik acil durumlar var mı?

Bazen ortodontik tedavi sırasında işler diş telleri veya hizalayıcılara olur. Ortodontistin aranması veya öngörülmeyen bir ziyareti gerekebilir - ortodontistinizin “acil ziyaret” olarak kabul edeceği şey.

Ortodontisti görmek zorunda mıyız?

Ortodontist tarafından görülmeniz gerekip gerekmediği, cihazınıza ne olduğuna bağlı olacaktır . Sorunu açıklamak ve görülmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için ortodontistinizin ofisine başvurun.

Ortodontist ne zaman bir şeyler olduğunu bilmek ister?

Bir braketin gevşek olduğunu fark ederseniz veya bir tel yerine oturmuşsa veya olağandışı bir rahatsızlık varsa ortodontistinize bildirin.

Rahatsızlığı gidermek için evde yapabileceğim şeyler var mı?

Olası durumları ele almak için malzemeleri hazır bulundurun. İşte altı öneri:

Ortodontik balmumu.

Diş ipi.

Cımbız.

İnterproksimal fırçalar.

Topikal anestezi (Orabase veya Ora-Gel gibi).

Reçetesiz ağrı kesiciler üzerinde (bir baş ağrısı için alınan gibi).

Ilık bir tuzlu su durulama suyu da yatıştırıcı olabilir (8 çay ılık suya 1 çay kaşığı tuz).

Ortodontik tedavi sırasında spor yapılabilir mi?

Evet. Ancak, ortodontistinizle giyeceğiniz ağız koruyucu tipi hakkında konuşun.

 

Yorum Yazın
Dentmax Kullanıcı Profil Resmi
Tarihe Göre
Beğeniye Göre
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sizler Tarafından Sıkça Sorulan Soruları Aşağıda Derledik

1

1

Detay