Dentmax Basından

Gömülü Köpek Dişi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Dentmax invisailgn
BLOG
ONLINE RANDEVU OLUŞTUR
Dentmax Online Randevu
Dentmax Menü

60 saniyede yeni gülüşünü gör!

Yazar:

Dr Fatih KAHRAMAN

Gömülü Köpek Dişi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gömülü Diş Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İÇINDEKILER

Gömülü Köpek Dişi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Köpek dişinin ağız boşluğuna çıkma vakti geldiği halde, Ağız boşluğuna süremeyip kemik içerisinde kalmasıdır. Genellikle 20 yaş dişlerinden sonra en sık gömük kalan dişler, köpek dişleridir. Bayanlarda erkeklere göre 2 kat daha sık gözlenirken, popülasyonun %2’sinde köpek dişleri gömük kalır. Gömük köpek dişleri, alt çeneye göre üst çenede 2 kat daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. %90 oranında tek taraflı gömük olurken, %10 oranında çift taraflı gömük köpek dişi bulunur.

Gömülü Diş Zararları

Komşu diş köklerini eritir: Yapılan bilimsel çalışmalar* 10-13 yaş arasında sürme doğrultusu yanlış olan köpek dişinin daimi kesici diş köklerini eritebildiğini gösteriyor.

*Ericson S, Kurol J. Longitudinal study and analysis of clinical supervision of maxillary canine eruption. Community Dent Oral Epidemiol. 1986;14:112–6. [PubMed] [Google Scholar]

Dentigeröz kist yapar: Gelişimsel veya inflamasyon sonucu oluşan iyi huylu lezyonlardır.

*Tóth M, Adrienn B, Zsuzsanna S, Szilvia M. Dentigerous cyst in the mixed dentition. Fogorv Sz 2012;105:147-51.

*Aher V, Chander PM, Chikkalingaiah RG, Ali FM. Dentigerous Cysts in Four Quadrants: A Rare and First Reported Case. J Surg Tech Case Rep 2013;5: 21–6.

Ağrı oluşumu: Probleme bağlı olarak gömük diş ağrısı oluşturabilir.

Shafer WG, Hine MK, Levy BM, editors. A textbook of oral pathology. 2nd ed. Philadelphia: WB Saunders; 1963. pp. 2–75. [Google Scholar]

Gömülü Diş Belirtileri nelerdir?

· Simetriği çıkmış olmasına rağmen çıkamayan olmalıdır.

· 12 yaşı dolmasına rağmen erimeye başlamamış süt köpek dişi kökü varsa

· 12 yaşını doldurmasına rağmen çene kemiğinin dudak tafında (vestibul) köpek dişi kabartısının olmaması

· 13 yaşı dolmasına rağmen düşmemiş süt köpek dişi varsa

· Damakta şişkinlik veya kabartı (Yüzeyel gömüklükte belirti verir)

· Üst yan kesici diş eksikliği, üst yan kesici şekil bozukluğu, (Bazen)

· Ön yan kesici dişlerinin seyrek olması veya yana devrilmesi

· Süt köpek dişinin kökünün zamanında erimemesi

· Süt köpek dişinin kemikle kaynaşması zamanında düşmemesi

· Dudak damak yarıklı bireyler risk altındadır.

Gömülü köpek dişilerinin sebepleri nedir?

Eğer gömük köpek dişi damaktaysa (palatal): genetik faktörler ve doğuştan diş eksiklikleri daha etkiliyken; Eğer gömük köpek dişi yanak dudak tarafında (vestibül): Erken süt dişi kayıpları, diş – ark genişliği uyumsuzlukları ve çapraşık dişler daha etkili olmaktadır.

Vaktinden çok önce (normalde üst süt köpek dişleri: 12-13 yaşta alt süt köpek dişleri 9-10 yaşında kendiliğinden düşmelidir) çekilmiş süt köpek dişleri yer darlığı oluştururlar.

Süt dişlerin doğal düşme zamanına 1 yıldan daha az zaman varsa alttaki daimi dişin çıkması hızlanır; fakat eğer 1 yıldan daha fazla varsa üstündeki kemik sertleşeceği için gecikecek ve alttaki daimi köpek dişin gömük kalmasına neden olabilecektir.

Gömük Köpek Dişi Tespiti Nasıl Yapılır:

Ortodonti Uzmanı, gömük köpek dişlerinin tespiti için çektireceği periapikal röntgen, panaromik röntgen veya konik ışınılı bilgisayarlı tomografi ile rahatlıkla erken dönemde teşhis koyabilecek bilgi ve donanıma sahiptir. Erken teşhis her branşta olduğu gibi ortodontide de oldukça önemlidir. Çocuklardaki ilk ortodontik muayenenin üyesi olduğum Amerikan Ortodonti Derneği’nce 6 yaşından itibaren 7 yaşını geciktirmekten yapılması önerilmektedir.

Gömük Köpek Dişi Kendiliğinden Çıkar Mı?

Hayır, çıkamazlar. Gömük köpek dişleri kendiliğinden çıkmadıkları için gömülü kalırlar.

Köpek dişlerinin, üst yan kesici diş hizasına göre doğal yollarla yerlerini alabilme ihtimalleri:

Gömülü Diş Tedavisi yapılmazsa ne olur?

Köpek dişi vücuttaki en uzun ve en kuvvetli köke sahip diştir. Gömülü köpek dişi zamanla ağız boşluğuna çıkmak isterken başarısız olacaktır. Bu süreçte dayanıklı mine yapısı komşu süt ve daimî dişlerin mineye göre zayıf kalan diş köklerine defalarca çarpacaktır ve onları kaçınılmaz son olarak rezorbe edip eritecektir. Gömülü köpek dişi ortodontik tedaviyle ağız boşluğunda ideal anatomik yerine güvenle sürdürülebilme ihtimali varken maalesef ki geniş dişsiz saha meydana gelecektir.

Ortodontik tedavi yapılmazsa, gömük köpek dişi dişsizlik tedavisi için implant veya protez gibi uygulamaları yapılmak istendiğinde ise engel olacaktır. Gömülü köpek dişi düzeltme tedavisi pek çok vakada güvenle uygulanabilmektedir.

Gömülü diş tedavisi ile gömülü dişler sürdürülebilmektedir.

Gömülü diş tedavisi nasıl yapılır?

Gömük dişlerde en istediğimiz tedavi yaklaşımımız, erken teşhiş ve erken müdahaledir. Fakat, ortodontist muayenesi olmadan erken teşhis yapılabilmesi zordur. Yapılan en büyük yanlış ise ortodontik tedavilerin 12-13 yaşından sonra yapılabildiği yanılgısıdır.

Erken dönemde (7-11 yaş):

Yer kaybını ortadan kaldırmak için, ortodontik yer kazanma yapmaktayız. Uygun vakalarda bu işlemleri tüm dişlerin geriye alınması şeklinde yapabildiğimiz gibi (*distalizasyon) fotoğraf koy gibi çene genişletilmesiyle de yapılabilmekteyiz. Bu işlemleri invisalign şeffaf plaklar, damaklıkla yapabilmekteyiz.

Gömülü dişlerinizin doğal haliyle sürmesi için önündeki engelleri kaldıran bir tedavi uygulayıp takibe almaktayız. Erken dönemde pek çok vakada süreci doğal yöntemle çözebilmekteyiz.

İleri dönemde (12+ yaş):

1-) Konum tespiti: Röntgen ile gömük diş tespiti 

2-) Damaktaki gömülü köpek dişin ameliyatı:

Kliniğimizde dişin çevresindeki yumuşak dokuyu yumuşak doku frezi veya lazer Fotograf koy ile hiç ağrınız olmadan kaldırıyoruz. Ulaştığımız gömük dişi klinik tabloya ve planlamaya göre kapalı veya açık diş sürdürme gerçekleştiriyoruz. Yani gömülü dişin kapalı sürdürme işlemimizde ameliyat esnasında dişi doğrudan braketleyebiliyor veya gömülü dişin açık sürdürme işlemimizde braketlemeden üzeri koruyucu pat kapatabiliyoruz. Fotograf koy

3-) Doku iyileşmesi:

3 gün boyunca iyileşme için bekliyoruz. Pat uyguladıysak, çıkartıyoruz.

4-) Gömülü dişin sürdürülmesi:

Dişinizi doğal yollarla veya ortodontik kuvvetle sürdürüp ağız boşluğuna çıkartmaya çalışıyoruz. Fotoğraf koy

Gömülü Köpek Diş Ameliyatı Zor mudur?

Hayır, bu uygulamayı lokal anestezi altında yapıp komple bir uyuşma sağladığımız için hiçbir şekilde zorlanmaz ve ağrı hissetmezsiniz.

Gömülü Köpek Dişi Ameliyatı Ne Kadar Sürer

Operasyon, yaklaşık dişinizin konumuna ve açısına bağlı olarak 5-45 dk arasında sürmektedir.

Gömük Köpek Dişi Sürdürülmezse Ne Olur?

Gömülü diş zamanında sürdürülmezse, yukarıda da detaylıca bahsettiğimiz istenmeyen sonuçlar doğurabilme ihtimali katlanacaktır. 12-13 yaşında dişin sürdürülebilme ihtimali ile 20-25 yaş arasında sürdürülebilme ihtimali aynı değildir. Yaş ilerledikçe, gömülü dişin sürdürülebilme ihtimali maalesef ki azalacaktır. Fakat yaşınız ne kadar ileri veya probleminiz ne kadar şiddetli olursa olsun ortodontiste, ortodontik muayene olmalı ve dişinizin sürdürülmesi için istekli olmalısınız. Kahraman Ortodonti ve Estetik Diş Kliniği olarak sizlere her zaman yardımcı olabilmek için yanınızdayız. Aksi taktirde, dişiniz mecburen çekime gidecek ve bir daha hiçbir protezde asla orjinali gibi hizmet edemeyeceği unutulmamalıdır.

Gömülü Köpek Dişi Sürdürülmesi Ne Kadar Sürer?

Gömülü dişinizin bulunduğu konuma ve pozisyonuna göre değişecektir. Süre açısından sadece gömük köpek dişinizi konuşacak olursak, bazı gömülü dişleri yaklaşık 2-3 ayda sürdürebilirken, bazılarını ise 12-18 sürdürebilmekteyiz.

Tedaviye cevap veren yani sürebilecek olan diş, 3-4 ay sonunda kendini belli edecektir. Eğer kuvvet uygulanmasına rağmen 6 ayı geçmiş ve radyografisinde herhangi bir hareket tespit etmediğimiz diş varsa sürdürmekten vazgeçilip, cerrahi çekim uygulanmalıdır.

Gömülü Diş Varken Tel Takılabilir Mi?

Evet, gömülü diş varken tel takabiliyoruz. Hatta ortodontik uygulamalarımızın pek çoğunda zamandan kazanıp toplam tedavi sürenizi kısalmak için gömülü köpek dişi ile tel tedavisini kombine yapmaktayız. Bir yandan gömük dişinizin süreceği ideal yer oluşturulurken bir yandan da diğer tüm dişlerinizin ortodontik tedavisine devam etmekteyiz.

Gömülü Dişin Diş Dizisinde Yerine Yerleştirilmesi

Tel tedavisi veya şeffaf plak tedavisi olmadan gömük dişinizin sürdürülebilmesi mümkün olmasına rağmen pratikte çok bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü gömük dişinizin nereden süreceğini tahmin edebiliriz ve hatta onu kabaca yönlendirebiliriz. Fakat dişinizi tam olması gereken anatomik yere konumlandırabildiğimizde dişinizden fonksiyonel ve estetik fayda sağlayabilirsiniz. Gömülü dişin sürdürme işleminde öncelikli hedefimiz dişinizi ağız boşluğuna çıkartabilmektir. Bu nedenle gömülü dişin diş dizisinde olması gereken ideal anatomik yerine yerleştirilmesi ancak tel tedavisi veya şeffaf plak tedavisiyle mümkün olabilmektedir.

Gömülü Diş Tel Tedavisi Fiyatları

Gömülü dişleriniz aslında ağzınızda olması gereken kendi orijinal dişlerinizdir. Eğer çekilirlerse, ki ortodontik tedavi denenmeden çekilmesi göre bir cinayettir, onlardan faydalanabilme imkanınız ortadan kalkacaktır.

Köpek dişleri ise ağzımızdaki köşe dişler olup, çekildikleri taktirde bireyde 5-10 yıl yaşlı görünümü de beraberinde getirirler. Çünkü ağız köşeleri destekten mahrum kalacak ve çökecektir. Bu nedenle, yapılan işlem sonunda kendi orijinal dişinizi kullanabilme fırsatının olması, cansız ve hissiz implant tedavisiyle ve implant tedavisinin fiyatlarıyla karşılaştırmak adil olmayacaktır. Gömülü diş tel tedavisi fiyatları dişinizin konumuna ve bulunduğu açıya göre değişmektedir. Sizlere yardımcı olabilmek fiyat telaffuz edebilmemiz için Kahraman Ortodonti ve Estetik Diş Kliniğimizde radyografik, 3 boyutlu dijital ağız içi tarama işlemlerinizi yapmaya davet ediyoruz.

Gömülü Köpek Dişi Çekimi

Asla, ortodontik muayene olmadan, ortodontistinizin sizlere gömük köpek dişinizin çekimini onaylamadan dişinizi çektirmemelisiniz. Eğer sürdürülmesi için herhangi bir ortodontik tedavi girişimi yapılmadıysa öncelikle, yapılmasını öneririm. Fakat çok ender durumda, dişinizin çok derinde pozisyonlanması, yatay bir seyir izlemesi veya dişin ters döndüğü durumların olması gibi ender durumlarda çekim ihtimali düşünülebilir. Bu anlamda, eğer son 3 ayda çekilmiş

güncel bir röntgeniniz varsa, info@dentmax.com.tr mail adresimize gönderip, her zaman bizlerden yardım alabilirsiniz. İstanbul, Bakırköy’de bulunan Kahraman Ortodonti ve Estetik Diş Kliniğimizde sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Neler Olur?

Gömülü diş çekimi sonrasında oluşan yara bölgesinin iyileşmesi için çekimi gerçekleştiren doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz. Sıcak gıda tüketmeye bir süre ara vermelisiniz. Alveolit olmamak için sigara içmemelisiniz. İlk 1-2 gece uyurken yastığınızda sızıntı şekinde kan görmeniz son derece doğaldır. Tükürüğünüzde kan görebilirsiniz, fakat kan var diye tekrar tekrar tükürmemeli yutkunmalısınız. Çünkü siz vakum yaptıkça kanama durmayacaktır. Soğuk uygulamak, günümüzde de geçerliliğini koruyan en faydalı ilaçtır. İlk 12-18 saat buzlu kese ile 15 dk soğuk uygulama 20-30 dk ara ile yapmak şişliğin kontrolü ve en aza indirilmesinde açısından faydalı olacaktır. Bu süreçte dikkatlice takip edilmelisiniz. Eğer dikiş atılmışsa 7-10 gün içerisinde hekim tarafından alınmalıdır. Bazı durumlarda 3-5 haftada kendiliğinden eriyen dikiş kullanılabilmektedir. İlk 24 saat sonra dişlerinizi fırçalayabilir ve temizleyebilirsiniz. Temizleme başarılı olmazsa enfeksiyon gelişebileceği için düzgünce yapılmalıdır.

Gömülü Köpek Dişi Çekilmezse Ne Olur?

Gömülü köpek dişi öncelikle ortodontik olarak sürdürülmeye çalışılmalıdır. Eğer ortodontistiniz çekim kararı verirse çekilmelidir. Eğer çekim endikasyonu verilmesine rağmen çekilmezse kaçınılmaz son olarak:

· Komşu diş kökleriniz eriyebilir

· İstenmeyen kistik oluşumlar gözlenebilir.

· Beklenmedik bir anda, sinsi ağrılarla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz.

Gömülü Köpek Dişi Ameliyatı Kaynakça

1. Power SM, Short MB. An investigation into the response of palatally displaced canines to the removal of deciduous canines and an assessment of factors contributing to a favourable eruption. Br J Orthod. 1993;20:215–23. [PubMed] [Google Scholar]

2. litsas G. A review of early displaced maxillary canines: Etiology, diagnosis and interceptive treatment. Open Dent J. 2011;5:39–47. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

3. Bishara SE. Impacted maxillary canines: A review. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 1992;101:159–71. [PubMed] [Google Scholar]

4. Ericson S, Kurol J. Early treatment of palatally erupting maxillary canines by extraction of the primary canines. Eur J Orthod. 1988;10:283–95. [PubMed] [Google Scholar]

5. Mitchell L, editor. An Introduction to Orthodontics. 3rd ed. New York: Oxford University Press; 2007. pp. 147–56. [Google Scholar]

6. Jacoby H. The etiology of maxillary canine impactions. Am J Orthod. 1983;84:125–32. [PubMed] [Google Scholar]

7. Richardson G. A review of impacted permanent maxillary cuspids — diagnosis and prevention. J Can Dent Assoc. 2000;66:497–501. [PubMed] [Google Scholar]

8. Becker A, editor. The orthodontic treatment of impacted teeth. 2nd ed. Abingdon, Oxon, England: Informa Healthcare; 2007. pp. 1–228. [Google Scholar]

9. Peck S, Peck L, Kataja M. The palatally displaced canine as a dental anomaly of genetic origin. Angle Orthod. 1994;64:249–56. [PubMed] [Google Scholar]

Yorum Yazın
Dentmax Kullanıcı Profil Resmi
Tarihe Göre
Beğeniye Göre
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sizler Tarafından Sıkça Sorulan Soruları Aşağıda Derledik

1

1

Detay