Dentmax Basından

Bruksizm (Diş Sıkma) Neden oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Dentmax invisailgn
BLOG
ONLINE RANDEVU OLUŞTUR
Dentmax Online Randevu
Dentmax Menü

60 saniyede yeni gülüşünü gör!

Yazar:

Dr Fatih KAHRAMAN

Bruksizm (Diş Sıkma) Neden oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bruksizm (Diş Sıkma) Neden oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

İÇINDEKILER

Bruksizm (Diş Sıkma)  Neden oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son yıllarda bruksizm yani diş sıkmanın birçok faktörün bileşkesi olduğuna dair görüş birliği sağlanmıştır. Bu yazımızda bruksizme neden olan etkenleri ve tedavisini birlikte inceleyeceğiz.

Psikososyal faktörler

Stres ve kişilik yapısının bruksizm üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ileri sürülmektedir. Günlük hayattaki streslerin bruksizm şiddetini ve sıklığını artırdığı düşünülmektedir. Bazı çalışmalar bruksizm hastalarının daha hiperaktif, agresif ve endişeli bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir.

Morfolojik faktörler

Geçmişten bugüne bruksizm sebebi incelendiğinde ilk teorinin ‘oklüzal teori’ olduğu görülmektedir. Bu teori bruksizmin dişlerdeki çapraşıklıklığın neden olduğu düşünülmektedir. Çene yüz bölgesinin anatomik yapısında görülen değişiklikler sebebiyle oluştuğunu savunur. Üst çenedeki dişler ile alt çenedeki dişler, bazen doğuştan bazense hatalı restorasyon ya da protezler nedeniyle karşılıklı örtüşemezler. Bruksizm uyku sırasında daha sık görülmektedir. Bundan dolayı uyku bozukluklarının bruksizme yol açabileceği düşünülmektedir. Kötü kalitedeki uykunun bruksizmi tetiklediğini ortaya koymuşlardır.

 İlaç kullanımının yan etkileri

Alkol, kafein, sigara ve sistemik hastalıklarda kullanılan çeşitli ilaçların diş sıkmaya neden olabilir. İlaç yan etkilerinin bruksizm üzerinde etkili olduğu yapılan birçok araştırmada belirtilmiştir.

Bruksizm nasıl tedavi edilir?

Yukarıda saydığımız etkenler etraflıca değerlendirilir. Genellikle sağlıklı bir ısırmaya kavuşturmak için ortodontik ve genel diş tedavileri gerçekleştirilir. Bununla birlikte Botoks uygulama ve Psikososyal destek almak önerilir. DentMax kliniklerimizde güvenke masseter botox uygulanmaktadır. Bruksimle birlikte eklem ağrısı varsa; kesinlikle stabilizasyon splinti yapılması gerekir.

Çene - eklem ve dişlere hakim bir ortodontist tarafından yapılabilen eklem stabilizasyon splinti ağrılarınızı geçirecektir. DentMax Ortodonti Uzmanı Y. Doçent Dr. Fatih KAHRAMAN, Dr. Okeson prensiplerine göre stabilizasyon splinti uygulamaktadır. Stabilizasyon splinti gece plağıyla karıştırılmamalıdır. 24 saat kullanılır. Yemek yerken bile ağızdan çıkartılmaz. Detaylar için stabilizasyon splinti tedavimizi inceleyebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın
Dentmax Kullanıcı Profil Resmi
Tarihe Göre
Beğeniye Göre
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla
Dentmax

John Doe 1

Mesaj Gönder
  • Sil
  • Güncelle

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Nisi, pariatur.

Yanıtla

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sizler Tarafından Sıkça Sorulan Soruları Aşağıda Derledik

1

1

Detay